Succes Schoonmaak is getroffen door een ransomware-aanval waarbij het mogelijk is dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt.

Wat is een ransomware-aanval?
Een ransomware-aanval is wanneer kwaadwillende software op een computer wordt geïnstalleerd en bestanden versleutelt, waardoor er geen toegang meer is tot die bestanden. De aanvallers eisen dan losgeld in ruil voor het herstellen van de bestanden en het systeem. Ook kan een aanvaller overgaan tot het delen van gevoelige data.

Wat is er gebeurd?
Er heeft een aanval plaatsgevonden waarbij hackers toegang hebben gekregen tot de online omgeving van Succes Schoonmaak. Daarbij lijkt het erop dat ze bestanden hebben kunnen bemachtigen. De bestanden die zijn getroffen kunnen persoonsgegevens bevatten.

Wat doen wij?
Samen met externe experts zijn we bezig geweest met onderzoek om vast te stellen of er daadwerkelijk persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Zelfs na forensisch onderzoek hebben wij helaas nog steeds niet goed kunnen inschatten welke gegevens zijn buitgemaakt. Er zijn in ieder geval geen wachtwoorden van systemen bij betrokken. Er is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn alle wachtwoorden van e-mailaccounts gereset. Wij zijn bezig met het bekijken van manieren om onze omgeving nog beter te beveiligen en zullen dit in de toekomst blijven doen.

Wat kun jij doen?
Wees extra alert op phishing-e-mails en scams. Een bekend voorbeeld van een scam is wanneer je een e-mail ontvangt met een verzoek van een bekende, bijvoorbeeld een collega, om Apple gift cards te kopen en de codes door te geven. Doe dit niet. Let vooral op de afzender van verdachte e-mails en bij de minste twijfel, bel de persoon van wie de e-mail lijkt te komen. Reageer niet op de e-mail voordat je zeker weet dat de mail ook daadwerkelijk van de echte afzender komt.

Heb je vragen?
Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met onze P&O afdeling via personeel@succesvolendam.nl